Válasz "Névtelen" megjegyzésére:

Szerintem ha nem tudod megnézni, letiltottad a scripteket vagy rossz böngészőt használsz. Nekem -chrommal- müködik a megnézés és a letöltés is.








A letöltésnél kiválasztod a normát, (általában divx, ogg, mpeg közül, -értelemszerűen a magasabb mb szám jobb felbontás-,) jobbklikk, megnyitás uj lapon, uj ablakban megindul a lejátszás a kiválasztott normában, jobbklikk, mentés másként, - eldöntöd, hová mented a gépeden. Ennyi.








The great dictator

Charles Chaplin -
"El gran dictador"
A DIKTÁTOR
(1940)

Főszereplőnk, Schultz, egy első világháborús pilóta, aki sérülése következtében elveszti emlékezetét. Pár év múlva kigyógyul amnéziájából, és visszatérne a régi kerékvágásba, de Tomániában változtak az idők, így nem nyithatja meg újra borbélyüzletét régi lakhelyén, a helyizsidó negyedben. Adenoid Hynkel, az ország vezére gettóvá nevezte ki a városrészt.

A történet első fele, – hogy egy pilóta megsérül az első világháborúban – tragikus történetet sejtet. Ám a folytatásból kiderül, hogy a rendszer kifigurázásáról van szó. A Diktátor neve egyértelműenAdolf Hitlerre utal, aki élen járt a zsidók üldöztetésében, és az ő terveinek karikatúráját látjuk a világuralomra való törekedésben.

Emellett találunk utalást az Anschlussra is, ahogy Hynkel Osterlich-országba való bevonulást tervezi; ennek az országnak a vezetője Napaloni, valós életben az alacsony, örökké a belső zsebében kotorászó hadvezér, akit köztudottan nem kedvelnek a németek.

A film komikus mivoltának kulcsa mégis az, hogy a diktátor és a szegény borbély kísértetiesen hasonlít egymásra, ami egy kihagyhatatlan eseményhez vezet, amivel megfordíthatóvá válik a történelem kereke.

Furcsán hangzó nevekkel és helyszínekkel palástolja a valóságot, de mindenki számára egyértelmű a mondanivaló. Általános negatív hangulat uralkodik Európában.

Noha a film az Egyesült Államokban készült 1940-ben, több európai országban is vetítésre került. A forgatás helyszíne ellenére nagyon is európai a film (a rendező maga is Európából származott). Sehol máshol nem „megengedett” az ilyen mértékű szabadszájúság, a gúny és a karikatúra használata. Az amerikai és ázsiai mentalitás ezt nem fogadja el. Itt viszont az emberek örültek, hogy végre valaki kitálalja a valóságot, de féltek is, hogy akár a megnézésért is felelősségre vonhatják őket.

Egy szükségtelen rossz, egy véreskezű vezető ellen foglalt állást Chaplin. Az emberekben ez mély nyomot hagyott, akkor is, ha évekre dobozba és egy sötét raktár mélyére kerültek a szalagok.

Chaplin jóval később azt nyilatkozta, hogy ha tudott volna a náci haláltáborokról, akkor nem készíti el a filmet.

wiki

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "The great dictator"

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Amíg a körömlakk meg nem szárad, a nő gyakorlatilag teljesen védtelen...











A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott. *Hofi Géza*